5 tips till nyblivna föräldrar

Att bli förälder för första gången är en väldigt stor sak. Du är nu ansvarig för en annan människa hälsa och liv, och med det kommer så klart en viss press. Med denna artikel vill vi lugna dit något, med 5 tips för nyblivna föräldrar, som kommer att underlätta ditt bebisliv.

Sov samtidigt som din bebis

Du behöver så mycket energi som möjligt för att ta hand om din bebis under de första månaderna, och om du är mamma så behöver din kropp dessutom vila ordentligt för att återhämta sig från den ansträngande förlossningen. Även om det kan kännas som det perfekta möjligheten att städa eller att få igång tvätten, använd bebisens sovstund som en stund för vila för dig också. Barnet kommer med största sannolikhet inte ha perfekta sovrutiner och då gäller det att anpassa sig efter barnet.

Få inte panik för minsta lilla

Som nybliven förälder är det lätt att oroa sig för allt och få panik för minsta lilla sak som händer med ditt barn. Om eller när du får ditt andra barn kommer du att tänka ”varför ägnade jag ett år till att oroa mig för allt det där”.

Med största sannolikhet gör du ett alldeles utmärkt jobb och du kommer garanterat märka om något verkligen är på tok med din baby.

Våga be om hjälp

Förr i tiden såg det annorlunda ut, det var naturligt att bo nära familj och släkt och man hjälptes åt att ha hand om barnen. Nuförtiden så får många mammor och pappor av olika anledningar ta han om sina barn helt ensamma utan avlastning. Så vårt råd till nya föräldrar är att tveka inte att be om hjälp med ditt barn. För att orka med föräldraskapet behöver man stöd och avlastning. Sök stöd av vänner och din familj, även om det bara handlar om en timme här och där eller goda råd så kommer det vara värt det.

Våga fråga

Ingen är expert på att vara förälder från start, och det finns inte alltid bra svar på frågor och problem som uppstår kring din bebis, men det är värt att våga fråga när det uppstår situationer du är osäker inför. Du är inte ensam, det finns många föräldrar som har varit i samma situation med samma problem.

Lita på dina instinkter

Det är naturligtvis lättare sagt än gjort, men många skulle säga att detta är en av de viktigaste tumreglerna för alla nya föräldrar.

Det är lätt att bara ta till sig av alla råd som vänner, familjemedlemmar eller främlingar på Internet som redan har fått barn ger dig, men att lita på sin magkänsla kan göra underverk för stressnivån och självkänslan hos dig som förälder.