Allt du behöver veta om flaskmatning! 

Allt du behöver veta om flaskmatning

Det finns många anledningar till flaskmatning med allt ifrån att fasa ut amningen till att kombinera flaska och bröst. Oavsett anledning finns det en hel del du behöver ha i åtanke när du ska lära din bebis att äta ur flaska. I denna artikel går vi igenom allt som kan vara bra att veta när du ska börja med flaskmatning!  

Hur får man sin bebis att tycka om flaskmatning? 

Att börja flaskmata sin bebis kan vara svårt, speciellt till en början. Om du har en envis bebis så ge inte upp på första försöket, ta gärna en paus eller försök igen en annan dag. Flaskmatning kan ta tid för din bebis att vänja sig vid så ha tålamod och se till att din bebis verkligen är hungrig när du vill introducera flaskan för första gången. 

Att förbereda flaskmatning är A och O för att lyckas. Se till att både du och din bebis sitter bekvämt och håll ditt barn halvsittandes i famnen samtidigt som du stöttar huvudet med din arm. Många rekommenderar även att ni har hudkontakt för att frigöra hormonet oxytocin som gör att både du och din bebis lättare slappnar av. 

Köp rätt flaska 

Att välja rätt flaska för ditt barn är viktigt för att flaskmatningen ska gå så smidigt som möjligt. Se till att nappen eller hålet på flaskan inte är alldeles för stort för ditt barn. Ersättning har visserligen en tjockare konsistens än exempelvis mjölk och behöver ett tillräckligt stort hål, men det bör hellre komma ut långsamt från flaskan än för snabbt.   

Det finns olika slags nappar som även kan hjälpa ditt barn att vilja suga sig fast i flaskan, där mjuka material som ger samma känsla som en bröstvårta är fördelaktigt, samt en anti-kolik flaska för barn som lätt får magknip. 

Kan man växla mellan bröst och nappflaska? 

Det går alldeles utmärkt att både amma och använda nappflaska för att mata din bebis, men en god idé är att först komma igång ordentligt med amning innan du går över till flaska. Detta då chansen är större att du har tillräckligt med mjölk för att kunna delamma samtidigt som ditt barn lärt sig sugtekniken från ditt bröst.  

Om du endast vill flaskmata vid enskilda gånger så kommer det med största sannolikhet inte att påverka din mjölkproduktion, men om du känner att mjölken minskar kan du börja amma normalt igen för att öka produktionen. 

Vad för bröstpump ska man välja? 

Du kan välja mellan både manuell bröstpump eller en elektrisk. De manuella pumparna används ofta för de som endast behöver använda pumpen då och då, medan de elektriska pumparna är bekvämare eftersom motorn i pumpen sköter jobbet åt dig. När du pumpar ut den mängd mjölk som behövs kan den sparas i ditt kylskåp i upp till tre dagar, alternativt frysas in.  

Så flaskmatar du 

Om det är första gången du ska flaskmata ditt barn är det viktigt att du förbereder dig innan. Se till att du sitter på en bekväm och rofylld plats och att din bebis är avslappnad och hungrig innan du sätter igång.  

Börja med att vänta tills ditt barn själv öppnar munnen för att ta flaskan. Du kan även röra lätt vid barnets mun eller kind med nappen för att stimulera sökreflexen. Se till att ditt barns läppar sluter sig runt hela nappen som om det vore ett bröst och ha ögonkontakt med ditt barn för att kunna läsa hens signaler. 

När ditt barn tagit grepp om flaskan så vinkla den så att ersättningen eller mjölken rinner fritt när barnet börjat suga så att hen inte sväljer luft istället för vätska. Ta paus ifall ditt barn behöver rapa och låt din bebis själv bestämma när hen är mätt.