Bästa barnstolen 🪑

Redan från några månaders ålder börjar barn kunna sitta och vilja vara med vid matstunder och andra sammankomster. Därför är det viktigt att skaffa en barnstol som passar barnets ålder och ger möjlighet till delaktighet i familjestunderna. När man köper en barnstol är det flera olika saker som spelar in. Barnets ålder och förmåga att själv hålla sig uppe är viktigt för val av barnstol. Säkerhet är självklart också av största betydelse både för små och större barn. Ergonomi och bekvämlighet för barnet är grundläggande. En stol som är lätt att rengöra är att rekommendera ända från den första babytiden och en bra bit upp i åldrarna. Sist men inte minst kan man också vilja ta hänsyn till designen av själva stolen som ska passa ihop med resten av möblemanget i kök eller annat matrum.

Barnstolar på nätet

Idag finns ett stort urval av barnstolar att botanisera bland på nätet för att därefter enkelt klicka hem den modell man önskar och oftast till ett bättre pris än i fysiska butiker. Det finns många olika kategorier, några nämns nedan.

Matstolar för små barn

För små barn, några månader upp till ca 2 år, är det lämpligt med en hög stol med korg som stöttar både rygg och har en tvärslå framför mage och ben så att barnet inte kan falla framåt. För de minsta barnen kan denna typ av stol förses med en tvättbar, löstagbar ryggdyna som hjälper till att hålla uppe ryggen.

Som tillbehör brukar det också finnas ett mindre bord som fästs på stolen. Detta bord är lätt att göra rent, lätt för barnet att nå och ger också ett visst avstånd fram till det ordinarie bordet i matrummet så att barnet inte når fram och kan ta spjärn med benen och råka sparka omkull den egna stolen. Ofta går benen på dessa stolar att skruva av så att stolen lättare får plats i en bil och kan transporteras om man t.ex. ska hälsa på släkt eller vänner som inte har barnstolar.

Tripp trapp-stolar

Nästa steg kan vara en s.k. Tripp-trapp-stol, d.v.s. en barnstol som fungerar både för små och större barn. Den är, precis som namnet antyder, byggd som en trappa så att barnet så småningom själv kan klättra upp på stolen. Det översta steget i trappan är stolssitsen. När barnet är litet är denna sits försedd med en bygel. Därefter kan bygeln tas bort så att äldre barn sitter bekvämt och lagom upphöjt för att nå bordsskivan. Den stadiga konstruktionen gör att stolen inte välter.

Designstolar för barn

För den som vill matcha inredning i vardagsrum och kök även med barnstolar finns ett flertal miniversioner av kända designstolar. Dessa barnstolar är i samma material och utförande som de stora stolarna men något högre samt utformade för att stå extra stadigt. Det är inte bara matstolar som går att få i miniversion, även loungestolar och fåtöljer finns i miniatyrversioner som både är praktiska och mycket söta att ha i vardagsrum eller kök. På detta sätt säkerställer man att alla i familjen sitter bekvämt och säkert i en vacker miljö.