Bästa spjälsängen

Alla barn behöver trygghet och säkerhet i sitt liv. Detta gäller naturligtvis både stora och små barn, men viktigaste är det såklart när barnet är mycket litet. Ett större barn kan oftast kommunicera och röra sig på ett helt annat sätt och är inte i behov av förälderns ständiga övervakning. När det kommer till mindre barn och spädbarn, är det dock en helt annan femma. Här krävs det att föräldrarna alltid håller ett vakande öga på barnet och ser till så att inga olyckor händer.

Hur ska man som nybliven- eller småbarnsförälder då få en chans att själv vila och sova ut? Lösningen är naturligtvis i form av en spjälsäng. Spjälsängar är specifikt framtagna för att små barn ska kunna vila tryggt, men även för att föräldrarna inte ska behöva oroa sig för att barnet rullar ur sängen under natten eller vid den dagliga vilan.

För att en spjälsäng ska vara säker finns det dock en del att tänka på. Det finns otroligt många försäljare av spjälsängar på marknaden, så var säker på att du väljer en bra säng som håller länge.

Det första man som förälder ska tänka på är naturligtvis spjället i fråga. Den ”grind” som löper runt sängen får inte ha för stora mellanrum mellan varje spjäll, eftersom detta kan orsaka ordentlig skada om barnet fastnar med ett ben eller en arm. För att undvika detta kan man också använda sig av ett spjälskydd, vilket är en längre och tjockare typ av vadderad tyg som fästs på insidan runt spjälsängen.

Utöver mellanrummet kan det vara bra att fundera på hur stor spjälsäng man vill köpa. Spädbarn föredrar att få ligga i ett trängre utrymme, eftersom detta återskapar känslan och tryggheten av att befinna sig tillbaka i moderns mage. Precis som med allt annat finns det både för- och nackdelar med en mindre spjälsäng. Barn växer otroligt fort och det kommer inte ta lång tid innan man behöver köpa sig en större säng av samma slag. För att spara in så mycket pengar som möjligt är det istället vanligt att man köper en större spjälsäng, som de allra flesta barn kan ha under de första levnadsåren. Vill man skapa en trängre och mysigare atmosfär kan man använda sig av ett så kallat baby-nest, som kan läggas i den vanliga spjälsängen.

Vilket märke man vill ha på sin spjälsäng är upp till varje förälder att bestämma. Vissa köper in de dyraste produkterna till sitt barn, medan andra nöjer sig med att låna en spjälsäng från en vän eller köpa en begagnad. Att köpa begagnat har idag blivit mycket populärt och genom att göra detta så värnar du även om miljön. Köper du från en privatperson så se till att spjälsängen är hel, inte har några sprickor eller att det inte fattas några skruvar eller muttrar. Om du planerar att använda sängen länge så se till att ha koll på vilken maxvikt som sängen klarar och kontrollera även om sängen är höj- och sänkbar. Ett mycket litet barn får mer än gärna ligga högt upp, men är man större och kan klättra kan det vara bra att hamna lite närmare golvet och längre ifrån kanten på spjället.