Det man alltid behöver ha hemma för sin bebis

När man har turen att ha en liten bebis hemma finns det några saker man alltid vill ha hemma.

Utrustning för bebisen

Först och främst behöver man vissa större saker som en bilbarnstol, eller babyskydd som det kallas för bebisar, en barnvagn, en skötplats i form av skötbädd och skötbord, gärna en bärsele eller bärsjal att bära barnet i. En säng, t. ex. babynest eller spjälsäng är också praktiskt att ha. Babygym och babysitter är bra platser för bebisen när han eller hon är vaken.

Förbrukningsvaror

Förutom större saker behövs också ett antal förbrukningsvaror. Exempel på sådana är blöjor, tvättlappar, badolja, fet salva mot blöjeksem, mild tvål och schampo samt påsar att kasta använda blöjor i. Använder bebisen napp är sådana också en form av förbrukningsvaror även om de kan återanvändas ett antal gånger och kokas.

Filtar, handdukar, kläder

Något som också är viktigt att ha hemma är rena kläder, filtar och massor av små handdukar. Bebisars kläder blir fort smutsiga av små kräkningar eller när det händer en olycka med blöjan, för det kommer det att göra! Filtar är bra både för att hålla barnet varmt och för bebisen att ligga på ovanpå en mjuk matta på golvet. Små, rena handdukar är bra att ha i ett stort antal för att lägga på den vuxnes axel som annars får bebiskräk på sig. De är bra att ha i soffan eller var man än sitter för att ta hand om små olyckor och torka drägliga små bebismunnar.

Mediciner och annat

Innan man ger en bebis medicin ska man alltid rådgöra med läkare eller Barnavårdcentral (BVC) och det är extremt viktigt att dosen av ett eventuellt läkemedel blir rätt. Några mediciner och hjälpmedel som kan vara bra att ha hemma är koksaltlösning för små täppta näsor. När barnet blir större kan febernedsättande medicin med paracetamol vara bra, men det ska ges sparsamt. En febertermometer tillhör också grundläggande utrustning.

För dosering använder man en plastspruta eller doseringssked.

För att ta hand om små mjuka men ändå vassa bebisnaglar kan en skonsam nagelfil användas, vilket är enklare än sax.

Flaskor, skedar och nappar

Riktigt små bebisar ammas eller flaskmatas oftast så tallrikar och bestick är inte riktigt nödvändigt. Däremot kan små plastskedar vara bra till D-droppar. Nappar och flaskor är viktiga att ha om barnet använder sådana. Man bör ha ett antal olika så att man alltid har några rena medan de använda väntar på rengöring och desinficering genom kokning.

Till föräldrarna

Även om många saker behövs till bebisen är det även viktigt att tänka på föräldrarna som också behöver vissa saker för att kunna ta hand om babyn. Om mamman ammar behövs amningskupor för att stoppa det ofrånkomliga mjölkläckaget som uppstår. En amningskudde som ger bra stöd för armar och rygg är bra för både ammande mammor och flaskmatande föräldrar.

För att kunna turas om med matningen, även om mamman ammar, kan en bröstpump vara smidig att ha hemma. Mamman kan då pumpa ur mjölk som kan sparas till senare, antingen en kortare stund i kylskåp eller i frusen form som isbitar som sedan värms försiktigt i vattenbad.

Detta var några exempel på sådant som är bra att ha hemma men man behöver inte köpa allt på en gång. Man lär sig allteftersom och BVC finns där och stöttar med kunskap och råd!