Inköplista för den nyblivna föräldern

När man ska bli eller precis har blivit förälder för första gången kan man bli överväldigad. Bara att få en ny liten människa att ta hand om är världsomvälvande och att då försöka urskilja och förstå vad man behöver till en liten baby kan kännas oöverstigligt.

Det viktigaste för babyn är mamman och pappan och en massa kärlek, men några saker kan vara bra att ha. Här kommer några tips på saker som en nybliven förälder kan behöva köpa.

Babyskydd

Ett babyskydd är en bilbarnstol för bebisar som är som en liten bärbar korg. Det finns många tester som visar vilka som är de säkraste på marknaden, men förutom den självklara säkerheten bör man också fundera på att skaffa ett babyskydd som lätt klickas i och ur en basmodul. Det är smidigt att kunna låta babyn sova vidare om han eller hon somnat i bilen. Vissa babyskydd passar också i barnvagnar.

Barnvagn

En barnvagn är också viktig för att kunna transportera babyn smidigt och bekvämt. I början har man en liggvagn till barnet men dessa är ofta kombivagnar med en ligginsats som ställs i vagnen när sitsen är i nedfällt läge. Ligginsatsen kan bäras separat, också smidigt om barnet sover och man behöver ställa in vagnen i förråd eller liknande. Liggdelen blir då som en bärbar säng till barnet. När barnet är större kan man med en kombivagn ha kvar samma bas men istället för ligginsatsen fäller man upp sittdelen så att barnet kan se ut.

Skötbädd, skötbord, blöjor, tvättlappar och salvor

För att kunna byta blöja på bebisen behövs en mjuk bädd, en skötbädd. Denna kan ligga på golvet eller på ett stadigt skötbord. Ett skötbord i lagom arbetshöjd är bekvämt men det är mycket viktigt att se till att bebisen inte kan rulla ned från det. En placering i ett hörn är att föredra så att det finns två väggar som skyddar. Vid skötplatsen är det smidigt att ha övrigt som behövs till blöjbyte, t.ex. tvättlappar, oftast av papper, och feta salvor som t.ex. Inotyol som lindrar rodnad på ömtålig babyhud. Självklart är det smidigt med en förberedd liten hög med blöjor så att man slipper öppna ett nytt paket när man väl står där.

Babysitter och babygym

När bebisen blivit några veckor gammal vill han eller hon utforska världen. Att då kunna halvsitta i en babysitter medan mamma och pappa pysslar med hushållssysslor är toppen. För att träna motorik och rörelseförmåga är ett babygym också bra att ha till bebisen. Det består av en mjuk matta/madrass med någon form av båge ovanför. På denna båge hänger leksaker som rör sig när barnet sparkar på dem eller lyckas röra dem med händerna.

Bärsele eller bärsjal

Barnvagn och babysitter är bra, men små bebisar vill också vara nära. För att kunna bära barnet tätt inpå kroppen är en bärsele eller bärsjal mycket smidig. I denna kan bebisen sitta tätt intill förälderns kropp, antingen vänd med huvudet inåt och sova eller med ansiktet framåt för att tryggt kunna utforska världen från mammas eller pappas trygga famn.

Ovanstående är några grundläggande saker som kan vara bra att köpa. Det finns många fler saker som kan vara bra att ha men man behöver inte köpa allt på en gång eller ha allt klart när bebisen kommer, allt ordnar sig!