Tillbehör till en spjälsäng

Vad behöver man till en spjälsäng?

När man har bestämt sig för vilken spjälsäng man vill ha, är det dags att köpa alla tillbehör till den så att det blir så bekvämt, säkert och mysigt som möjligt för sin lilla bebis. Men vad är det man egentligen behöver, utöver madrass, kudde och täcke? För det första så kan det vara bra att helt slopa täcket, speciellt för en mycket liten bebis, och istället välja sovpåse. Detta är också praktiskt om ditt barn sparkar av sig täcket. Valet är givetvis upp till var och en, men man rekommenderar att inte ha några lösa föremål så som täcken, kuddar eller nallar i sängen när barnet är mycket litet.

Det finns speciella babykuddar med en fördjupning i mitten för små barn, för att säkerställa att huvudet får det stöd det behöver och för att motverka platt bakhuvud, som annars är vanligt hos spädbarn som ligger mycket på rygg. Det behövs dock inte nödvändigtvis någon kudde alls, då små barn egentligen inte har ett behov av en sådan.

Babynest eller inte?

Till spjälsängar behöver man även införskaffa ett så kallat spjälsängsskydd. Det är en mjuk bård som man sätter runt sängen utmed spjälorna, och som skyddar mot att barnet slår sig på den hårda kanten, samt att barnet inte kan fastna med armar eller ben i mellanrummen mellan spjälorna. Vissa väljer att under den första tiden ha ett så kallat Babynest i spjälsängen, som gör att barnet upplever sin miljö mycket tryggare.

En spjälsäng kan för en liten bebis kännas enormt stor och lite läskig, och därför är det en god idé att minska ner ytan till exempel med ett Babynest. Dessa är även bra att ha om barnet ska sova i er säng, och som lekunderlag när barnet blir lite äldre och övar på att hålla upp huvudet när det ligger på mage, eller när det ska lära sig att sitta. De mjuka kanterna skyddar bra när barnet trillar omkull när det ännu inte kan sitta långa stunder.
Om man inte vill köpa ett babynest, kan man bulla upp med hoprullade täcken, filtar eller kuddar utmed sidorna, så att barnet känner sig tryggare. Man kan till exempel lägga de under lakanet så att de inte kan rulla på barnet och orsaka en farlig situation.

Leksaker och mobiler

När barnet har lärt sig att fixera blicken, är det dag att hänga upp lite saker för barnet att titta på, så som en mobil som man hänger ovanför sängen, eller lite färgglada leksaker. Det finns olika typer av mobiler, både de som man kan skruva upp och har en melodi som spelas, och de som är helt stilla. Man kan även göra sin egen mobil i valfria färger att hänga upp över sängen. De färger som barnet bäst kan urskilja under den första tiden är svart, vitt och rött, så en mobil med dessa färger kommer garanterat att vara en dunderhit. Se till att alla leksaker och mobiler är säkra och godkända enligt den rådande standarden för barnleksaker, samt att de inte innehåller några som helst lösa delar då barn gärna undersöker saker med munnen.

Med dessa spjälsängstillbehör kommer din bebis att trivas i sin nya säng, och få en mysig, ombonad och trygg miljö att sova i.