Vad är Isofix

Vad är Isofix

Isofix är ett fästsystem utvecklat till bilar för att man ska kunna fästa bilbarnstolar på ett säkert sätt, så att barnet kan åka tryggt och säkert. Och för att man som förälder ska kunna känna sig trygg med att barnet sitter säkert i bilen. Innan Isofix använde man sig av det klassiska trepunktsbältet, och det är i och för sig inget fel med det. Men nackdelen med det är att det är en aning svårare att fästa barnstolen med trepunktsbältet. Det krävs en viss teknik samt en del muskelstyrka. Men med Isofix slipper man detta och man får alltid ett bra fästresultat utan att behöva anstränga sig. Samt att trepunktsbältet inte sitter lika fast som Isofix-fästena, alltså finns det alltid en chans att barnstolen rör på sig om man fäster med vanliga bilbältet. Dock måste både bil och barnstolen vara försedda med Isofix för att det ska fungera och man kan tyvärr inte installera Isofix i efterhand. Det innebär alltså att i äldre bilar kan man inte använda sig av Isofix.

Systemet Isofix

Isofix systemet är ett beprövat system och har tagits fram av säkerhetsorganisationen i samarbete med myndigheter, personbilstillverkare, forskningsinstitut, provningsinstitut och barnstolstillverkare världen över. I närmare 18 länder har man tagit fram denna lösning, just för att det ska vara säkrare att åka med sitt barn i bilen.

Isofix-fästena

Fästena är utformade som två stänger eller hakar, dessa är placerade mellan stolsdyna och ryggstöd i bilen. På bilbarnstolen finns det en låsmekanism som man fäster i hakarna i bilen. Än så länge är det är samma hakar och fästen på alla bilmodeller. Det innebär att alla barnstolar med Isofix går att koppla till alla bilar som är utrustade med Isofix.

Biltillverkarna

Många av biltillverkarna började sedan utrusta alla nya bilar med Isofix. I USA och Kanada blev detta dock ett lagkrav efter år 2002. År 2004 blev det även ett krav i Europa och det innebär att alla nyare bilar är utrustade med Isofix.

Airbag och Isofix

Vissa föredrar att ha bilbarnstolen i framsätet men där är det oftast utrustat med en airbag på nyare bilmodeller. Men på vissa bilmodeller kan man koppla ur airbagen så att man kan fästa bilbarnstolen i framsätet. Men man bör dock kolla upp vad som gäller för just sin bil. Framsätet är inte alltid utrustat med Isofix men på nya bilmodeller som redan är utrustade med Isofix kan man installera det i efterhand som dock inte går på äldre bilar. Bästa bälteskudden hittar du här!

Men Isofix-fästen är alltså att rekommendera och är ett mycket säkrare sätt att fästa sin bilbarnstol med och därmed ett säkrare sätt för barnet att åka i bilen.