Välja amningskudde – För en bättre amning! 

Välja amningskudde

Att amma är inte det lättaste för alla nyblivna mammor och i många fall behöver man hjälp till att göra amningsstunden lättare. En amningskudde gör att både mamma och bebis kommer i rätt position för amning och genom att vara avslappnad och bekväm ökar även mjölkproduktionen. 

Men vilka funktioner bör en bra amningskudde ha, vad för material är att föredra och vad bör du undvika? Vi hjälper dig välja amningskudde för en trevlig och behaglig amning!  

Vad är en amningskudde? 

En amningskudde är en anpassad kudde specifikt för amning. När du ammar kan allt ifrån axlar, rygg och nacke belastas fel om du inte har en ergonomisk ställning. Det är därför viktigt att du har ett bra stöd som avlastar din kropp.  

En amningskudde ger mamman välbefinnande, samtidigt som bebisen ligger säkert vid amning. Det är möjligt att använda en vanlig kudde, men det ger inte alls samma stöd och det är heller inte ett stabilt alternativ. 

Hur använder man en amningskudde? 

En amningskudde är en större kudde som vanligtvis snurras runt din kropp eller kläms fast runt kroppen för att både se till att kudden inte ramlar av under amning, men även för att ge god stabilitet. Amningskudden underlättar både amning och flaskmatning avsevärt samtidigt som man skonar rygg och axlar.  

När det är dags att amma så är det viktigt att man väljer en lugn plats att sitta på. Du kan välja mellan allt ifrån en stol, till fåtölj eller soffa. Sätt dig bekvämt i den position som du känner att du kan sitta i under hela amningen och placera amningskudden runt dig på ett säkert sätt.  

Lägg sedan ditt barn utmed kuddens längd med huvudet precis intill det bröst som du ska amma ifrån. Att placera barnets huvud så nära intill bröstet som möjligt gör att du minskar risken för rivskador på brösten.  

Vad för funktioner bör en bra amningskudde ha? 

Vad kännetecknar en bra amningskudde? Det finns en mängd olika amningskuddar på marknaden idag som ser olika ut och är gjorda av olika material. Men det finns ett flertal egenskaper som kännetecknar en bra kudde. Vi går igenom några av de viktigaste punkterna du bör kika efter innan du köper en amningskudde.  

Kudde som går runt kroppen 

Med en amningskudde som går runt ryggen får du bäst komfort och säkerhet. Den runda formen är viktig för att kudden ska ligga tätt intill magen så barnet inte glider ned mellan mamman och kudden. Med en kudde som går runt ryggen får mamman dessutom stöd runt hela kroppen istället för bara framtill.  

Stödet under armbågen i den arm som barnet ligger är viktigt för att avlasta både rygg och axel under amningen. Om du lägger barnet direkt på kudden, se då till att köpa en kudde som är så pass hög att den når upp till bröstet. Alternativt kan du köpa en vikbar kudde som kan vikas dubbelt för att få upp barnet till rätt höjd.  

Mjuk och behaglig 

Det är lätt att tro att en hårdare kudde ger bättre stabilitet och stöd, men att amma med en för hård kudde blir inte behaglig för varken mamma eller bebis. De blir även svårt att anpassa när det kommer till både form och höjd. Satsa därför istället på en mjuk och behaglig kudde som gör amningen till en trevlig och mysig stund för er båda.  

Nya studier visar även på att en rofylld amning med god komfort stimulerar mjölkproduktionen och att  mjölken lättare släpper till. Det är vanligt att mammor slutar amma på grund av att brösten inte producerar tillräckligt med mjölk, men med rätt amningskudde kan du istället förlänga amningsperioden. 

Fyllning med EPS-kulor 

Amningskuddar som har en fyllning av små och lösa EPS-kulor ger dig en mer formbar kudde och en bättre ergonomisk amningsposition. Här är det även bättre med mindre kulor framför större, då de större kulorna ger ifrån sig ett prasslande ljud och är inte lika formbara. Ett gott tips är att även köpa en kudde som är påfyllningsbar med nya EPS-kulor. Det ökar hållbarheten av amningskudden markant. 

Funktioner med två-i-ett 

Om du köper en kombinerad amnings-och gravidkudde kan du börja använda kudden redan under graviditeten vid exempelvis foglossning eller bäckenbottenproblem. Den är dessutom skön och behaglig att sova med och ger bra stöd för din gravidmage.  

Med en kvalitativ amningskudde kan du även använda kudden till ditt barn när hen växer och ska lära sig sitta upp, då barnet får gott stöd ifall hen råkar ramla av kudden i rörelsen.